Yogabollar

Vill du förbättra din balans och koordination? Vill du stärka dina muskler? I så fall kan en yogaboll vara det perfekta verktyget för dig! Yogabollar, även kallade stabilitetsbollar, har blivit mycket populära på senare år. De används bland annat som ett träningsredskap. I det här blogginlägget kommer vi att diskutera tre tips för att använda en yogaboll. Vi kommer också att ge dig några övningar som du kan göra med en yogaboll!

Partners

Vad är en Yogaboll?

En yogaboll är en boll tillverkad i plast eller gummi. Den kan blåsas upp av användaren för att få den hårdhet man önskar. Ibland kan man vilja ha en lite hårdare boll och ibland en mjukare. Bollarna finns också i flera olika storlekar och det är så gott som alltid diametern man anger.

Vill du förbättra din balans och koordination? Vill du stärka dina muskler? I så fall kan en yogaboll vara det perfekta verktyget för dig! Yogabollar, även kallade stabilitetsbollar, har blivit mycket populära på senare år. De används bland annat som ett träningsredskap. I det här blogginlägget kommer vi att diskutera tre tips för att använda en yogaboll. Vi kommer också att ge dig några övningar som du kan göra med en yogaboll!

Yogabollar har blivit allt populärare de senaste åren och det är lätt att förstå varför. De är mångsidiga, hållbara och relativt billiga, vilket gör dem till ett bra komplement till alla hemmagym. Dessutom kan de erbjuda en unik utmaning för både erfarna yogis och nybörjare. En av de mest tilltalande aspekterna av yogabollar är deras mångsidighet. De kan användas för balansövningar, styrketräning eller helt enkelt som rekvisita för traditionella yogapositioner. Dessutom finns de i olika storlekar och hårdhetsnivåer, så att du kan skräddarsy din träning efter dina individuella behov. Oavsett om du vill lägga till ett nytt element till din yogapraktik eller bara vill ha en mångsidig utrustning till ditt hemmagym är en yogaboll ett utmärkt alternativ.

Hur allvarliga problem kan man få utan bollen?

Om man inte har en yogaboll finns det alltid en risk att man drabbas av smärta eller stelhet i muskler och leder. En yogaboll används också för att stärka olika muskelgrupper och leder. I många fall utför man övningar som stärker kroppens core, alltså kärna. Med det menar man mage, höftparti och nedre rygg.

Det finns många fördelar med att använda en yogaboll, särskilt om du vill förbättra din styrka och flexibilitet. För det första kan du rikta in dig på specifika muskelgrupper med större precision. Detta beror på att du kan justera kroppens position i förhållande till bollen. Dessutom är yogabollar också utmärkta för att förbättra din balans och koordination. Genom att ständigt flytta din vikt och position tvingar du din kropp att göra små justeringar som bidrar till att förbättra din allmänna balanskänsla. Slutligen är yogabollar också utmärkta för att stretcha och mjuka upp spända muskler. Den konstanta mjuka rörelsen bidrar till att öka blodflödet och minska muskelspänningar. Så om du letar efter ett sätt att lindra smärta eller stelhet, förbättra din styrka och flexibilitet eller bara allmänt

Träna med pilatesboll under graviditeten: Är det bra?

Pilates är ett utmärkt sätt att hålla sig aktiv och stark under graviditeten. En av fördelarna med pilates är att det stärker musklerna runt dina leder, vilket kan bidra till ökad stabilitet. Detta är särskilt viktigt under graviditeten, när din kropp genomgår så många förändringar. Dessutom hjälper Pilates till att förbättra andningen och hållningen, vilket båda är viktiga under graviditeten.

Kan en pilatesboll starta förlossning?

Den kan bidra till bekväma, upprätta och rörliga positioner under förlossningen eftersom bollen ger stöd åt bäckenet och ryggraden, vilket bidrar till att hålla barnet i ett optimalt läge inför förlossningen. Dessutom kan bollens gungande rörelse hjälpa till att stimulera sammandragningar.

Övningar med Yogaboll – Så här löser du problemen

Yogabollen är en mångsidig utrustning som kan användas för en mängd olika övningar. Om du vill bygga upp styrka och muskelmassa är övningar med yogaboll ett utmärkt alternativ. Nedan har vi samlat några av de bästa övningarna för hela kroppen. De här rörelserna hjälper dig att bygga upp balans och stabilitet samt stärka ryggen och de djupa magmusklerna. Allt du behöver är en yogaboll och lite utrymme för att komma igång.

Ge dem ett försök redan i dag!

Sittande balans

Djupa mag- och ryggmuskler är viktiga för en god hållning och en stark kroppskropp. Den här övningen tränar dessa muskler samtidigt som den hjälper till att förbättra balansen.

 1. Börja med att sätta dig på bollen och håll en god och rak hållning. Placera ditt säte långt bak på bollen och låt sedan armarna hänga rakt längst med din kropp.
 2. Nu lyfter du den ena foten och håller kvar positionen i cirka 4 sekunder. Sänk ner och upprepa övningen med den andra foten.
 3. Vill du göra det svårare kan du testa att lyfta båda fötterna samtidigt och använda dig av bäckenrörelser för att hålla balansen.
 4. Utför övningen under cirka 60 sekunder.

yogaboll sittande balans

Magplanka

Djupa mag- och ryggmuskler är viktiga för en god hållning och en stark kroppskropp. Den här övningen tränar dessa muskler samtidigt som den hjälper till att förbättra balansen.

 1. Börjar med att stå på knä och placera bollen så nära din kropp som möjligt.
 2. Placera sedan underarmarna mot bollen, men se till att hålla ryggen rak och sänka dina skuldror.
 3. När du står i position så lutar du dig försiktigt framåt och med kroppen mot bollen.
 4. Den här positionen håller du i 4 sekunder, för att sedan komma upp i startposition. Upprepa övningen 6-8 gånger, men se till att rumpan inte putar ut.

yogaboll magplankaPlanka med benlyft

Vill du ge dig in på en lite knepigare övning, men som är utmärkt mot din rygg, hela kroppens baksida och dina sneda magmuskler? Då är ryggplanka med benlyft rätt övning för dig.

 1. Här börjar du med att ligga på rygg och låter sedan dina underben såväl som dina fötter vila uppe på bollen. Armarna har du placerade bredvid dig på golvet.
 2. Nu trycker du ner båda benen mot bollen och lyfter sedan höften mot taket. Här är det viktigt att inte lyfta för högt. Din höft ska hamna i en rak linje med resten av kroppen.
 3. Nu fortsätter du övningen genom att lyfta ut ett ben i taget åt sidan. Lyft dock inte mer än några centimeter för att förhindra att höften faller ner.
 4. Håll positionen i 3-4 sekunder och gå sedan tillbaka till startposition. Upprepa övningen med andra benet och växla under 6-8 gånger.

yogaboll planka benlyft

Master Yogaboll

Träna balans, styrka & koordination

Pump & instruktioner ingår

yogaboll

yogaboll

Vilka fördelar finns med bollen?

Eftersom att yogabollen inte är stabil krävs det att kroppen hela tiden balanserar sig själv när man tränar med bollen. Det gör att flera stora och små muskler i kroppen aktiveras hela tiden. Det gör att kroppen som helhet blir starkare och mer välbalanserad. Du tränar också upp din smidighet och rörlighet.

Meny