Medicinbollen och dess fördelar

Medicinbollen är ett redskap som de flesta förmodligen har använt eller stött på i skolidrotten, till exempel. Men vad många inte vet är att medicinbollen kan användas till flera olika saker. Den kan lindra många olika problem som orsakar mycket besvär i vardagen. Här kan du läsa mer om vad en medicinboll egentligen är och hur den kan hjälpa dig i vardagen och på jobbet.

Medicinbollar används ofta inom sjukgymnastik för att hjälpa patienter med rörlighetsproblem. De kan till exempel användas för att hjälpa personer som har svårt att gå eller resa sig upp från en stol. De används också ofta för att hjälpa personer som har ryggsmärtor. Medicinbollar kan också användas för att förbättra hållningen. Om du sitter vid ett skrivbord hela dagen

Partners

Vad är en medicinboll och vad kan den användas till?

En medicinboll är en relativt stor, massivt stoppad boll. Den kan vara gjord av gummi, läder eller nylon. Även andra material förekommer. Bollarna kan variera i storlek och vikt vilket gör att de kan användas för flera olika övningar. En medicinboll används både vid träning, rehabilitering samt för att komma till rätta med andra problem.

Om man har problem med smärtor eller i de fall man är stel och liknande kan en medicinboll vara bra att träna med. De olika övningarna som kan utföras med medicinbollen kan motverka att man stelnar till i kroppen och smärtor av olika slag kan minska. Dessutom är det mindre risk att man drabbas av smärtor längre fram i tiden.

Mer eller mindre allvarliga problem

Att vara stel i kroppen eller att ha ont kan vara jobbigt i vardagen. Är man stel kan det vara svårt att slappna av och man kanske inte heller kan göra alla de saker man vill. Det kan bli svårt att böja sig ner, städa och annat. Det kanske inte är så allvarligt, men det kan vara nog så tungt för den enskilde personen. Ibland är det bara så att man upplever lite obehag eller liknande men så behöver inte vara fallet.

Det blir värre om problemen gör att man inte kan arbeta eller träna som man vill. Om man har ett fysiskt ansträngande arbete kan smärta hindra. När det gäller medicinbollar kan de ge lindring så att man kan fortsätta göra det man gärna vill. Ett allvarligt tillstånd kan leda till att man inte alls kan gå till arbetet. Man kan helt enkelt ha för ont för att kunna arbeta. Det kan leda till att man tids nog inte har tillräckligt med pengar för att kunna betala sina räkningar med mera.

Om man har problem med smärta och stelhet kan det också vara svårt att träna. Olika övningar som utförs på golvet eller liknande kan vara svåra att utföra och dessutom kan man förvärra smärtan om man inte vet hur man ska träna. En medicinboll kan göra att man blir mindre stel och dessutom kan smärtor avta när man utför rätt övningar.

medicinboll

Medicinbollen kan vara lösningen

Med medicinbollar finns det flera olika övningar man kan göra. De olika övningarna går till på olika sätt. En av övningarna som kan lindra stelhet är att kasta medicinbollen bakåt. Man tar helt enkelt upp medicinbollen med båda händerna, höjer den mot huvudet och sedan kastar man bollen bakåt. Det ger överkroppen en rejäl utmaning.

En annan bra övning är armhävningar med medicinbollen. Det är speciellt bra om man har lätt för att bli lite kort eller stel i kroppens framsida. Man börjar med att lägga sig i armhävningsposition med en hand på bollen. Man gör sedan en armhävning och rullar över bollen till andra handen. Så fortsätter man. Om det är för svårt kan man göra armhävningarna på knä. Bollen ger ökad stabilitetsträning eftersom den inte ligger helt stilla.

Unik träningsboll för träning

Det finns flera fördelar med att träna med en medicinboll. För det första minskar risken att drabbas av smärtor och stelhet. En annan fördel är att man kan få en ökad stabilitet och rörlighet i kroppens olika delar. Bollen är rund och rör sig. Det här gör också att man får en bättre balans. När man lyfter bollen över huvudet, böjer sig ned med den med mera, tränas balansen upp och träningen ökar i och med att bollen väger en del. Om man tycker att det är svårt att hålla i bollen finns det också varianter med handtag. Den här träningen ger dessutom möjlighet att träna upp styrka i handleder med mera utan att lederna belastas allt för mycket. Det finns med andra ord flera fördelar med att träna med en medicinboll.

Produkter

Abilica Medicinboll

  • Slitstarkt material
  • Enkel att rengöra
  • Finns i 3 & 5 kg
abilica medicineboll

Abilica medicineboll

Concept Medicinboll

  • Nopprade gummihandtag
  • Lätt att rengöra
  • 6-10 kg
concept-medicinboll-med-grepp

Medicinboll med grepp

Concept Medicinboll

  • Slittålig yta av gummi
  • 1-2 kg – 18 cm diameter
  • 3-5 kg – 23 cm diameter
concept-medicinboll

Concept medicinboll

Hitta rätt produkt för dig

Meny