Så använder du massageboll mot spända axlar

Om du någon gång haft spända axlar vet du hur jobbiga spänningarna kan vara. De kan orsaka såväl smärta som stelhet och sprida sig upp till nacken och huvudet. När axelspänningarna är återkommande kan de dessutom ge upphov till obehagliga muskelknutor och triggerpunkter. Det är inte alltid så lätt att slappna av, men vad du däremot kan göra är att försöka behandla spänningarna i axlarna med självmassage. Ett smidigt sätt att göra detta är att ta hjälp av en massageboll, även kallad triggerboll och trigger point ball.

Använd massageboll mot spända axlar

Som skrivet är det smidigt att använda massagebollen för självmassage av dina spända axlar. Hur går du till väga?

Självmassage med hjälp av väggen

En vägg ger perfekt stöd när du ska göra självmassage med triggerbollen. Placera bollen mellan ditt axelparti och väggen och tryck kroppen mot bollen. Rör kroppen sakta mot bollen för att komma åt dina spända axlar och övriga rygg- och nackmuskler. Om du känner av en triggerpunkt och/eller muskelknuta kan du öka och hålla kvar trycket mot punkten en stund. På så sätt kan smärtan lindras och knutan mjukna. Tack vare detta tillvägagångssätt kan du självmassera i stort sett hela ryggtavlan genom att flytta bakdelen mot väggen.

Massage med hjälp av golvet

Golvet är ett annat bra massagestöd som möjliggör att du kommer åt även längs och runt armarna. Du kommer till och med åt armhålan. Redskapet för denna form av självmassage är fortfarande en massageboll. Lägg dig ner på rygg och placera bollen mellan dig och underlaget. Rör sedan kroppen sakta mot bollen och fokusera på de ställen där du har särskilt mycket spänningar. Om du har värk i kroppen kan det kännas skonsammare att göra massagen liggandes – och du kommer givetvis åt axlarna även på detta sätt (om än mest baksidan av dem).

Fördelar med att använda massagebollar

Vilka är fördelarna med att använda massagebollar mot exempelvis spända axlar?

  • Bollarna är smidiga sätt att självbehandla muskelspänningar.
  • I kombination med träning kan du motverka axelvärk.
  • Bollarna är bra redskap för att komma åt triggerpunkter och/eller muskelknutor, som oftast behöver lösas upp med hjälp av tryck.
  • Tack vare massagebollen kan du mjuka upp musklerna inför träning. Om du tar dig tid för en stunds axelmassage med bollen är axlarna inte lika spända inför träningspasset. Därmed blir det sannolikt lättare att göra övningarna.

Så här är utseendet på triggerbollar

Triggerbollarna är relativt små, men varierar samtidigt i storlekar. De är oftast från 4 centimeter till 15 centimeter i diameter. Bollarna har också olika hårdheter, ju hårdare boll desto hårdare massage. Det finns massagebollar både med och utan taggar, även om en boll med taggar är det mest karaktäristiska utseendet för dem.

Massageboll MG 10

Vibrerande massageboll

Liten & praktisk

Mångsidig användning

massageboll-gymgrossisten

Casall peanut-ball

Specialtillverkad massageboll från Casall

Framförallt bra för att komma åt längs med ryggraden

casall-peanut-ball-back-massage

Jobout Massageboll

Extra hård massageboll

65 mm i diameter

Enkel att ha med sig överallt

jobout-massageboll-hard

Meny