Självmassera med hjälp av massagebollar

Massagebollen kan användas för djupgående massage i bindväven i de flesta muskelgrupper. De går att använda om man har problem med nacke/axlar, för ömma ryggmuskler, för trötta vader, knutor i sätesmuskeln och så vidare. Det är bara fantasin som sätter gränser för var du kan använda bollen.

Partners

Vad är en massageboll/triggerboll?

En massageboll, även kallad triggerboll, är en liten boll som används för att lösa upp muskelknutor och mjuka upp stela muskler. Bollens utformning kan skilja och det är därför bra om man har möjlighet att prova ut en boll som man tycker fungerar. Det finns bollar med olika hårdhet, de som är lite mjukare och de som är lite hårdare. Sedan finns det bollar som är släta i ytan, de som är lite ojämna i ytan, bollar med korta piggar och bollar med längre piggar.

Hur allvarligt är problemet?

Problem med musklerna kan uppstå när som helst och för vem som helst – både för de som har stillasittande jobb, de som rör sig mycket på jobbet, de som lyfter tungt, de som tränar och de som inte tränar. De allra flesta drabbas någon gång av ömma och stela muskler och muskelknutor.

Om man har riktigt ont och hindras från sina vardagliga sysslor och från att arbeta är det klokt att i första hand söka upp en läkare eller sjukgymnast för att utesluta att det är inflammation i musklerna eller att de är skadade på något annat sätt.

Vid muskelinflammation ska inte en triggerboll användas då det kan hämma läkningen och istället öka inflammationen. Hos en sjukgymnast kan man också få hjälp med övningar för att använda en triggerboll.

Så här använder du massagebollar

Det som skiljer en triggerboll och en foamroller åt är att foamrollern behandlar ett större område och har som syfte att öka rörligheten. En triggerboll/massageboll punktbehandlar istället det ömma stället och ökar blodcirkulationen till just det stället. Ökad blodcirkulation hjälper i sin tur till så att musklerna lättare ska återhämta sig.

Användandet av dessa bollar kan hjälpa till ett öka och bibehålla elasticiteten och kapaciteten i musklerna. Man kan använda bollarna i både förebyggande syfte, för att inte problem ska uppstå, och i rehabiliteringssyfte, när problem redan har uppstått.

 • Det fungerar så att man placerar bollen på den ömma punkten, muskelknutan eller den muskel som är stel och öm. Sedan lägger man tryck på bollen och håller ett statiskt tryck på bollen till ömheten släpper, då lättar man trycket och vid behov kan man gå på igen med att öka trycket. Trycket består enbart av den egna kroppsvikten och man kan därför lätt justera trycket så att det blir uthärdligt.
 • Behandling med massageboll kan utföras både stående, liggande och sittande beroende på vilken muskel som ska behandlas. Ska rygg/axlar/nacke behandlas kan man välja om man vill utföra den liggandes eller ståendes. Vid liggande så lägger man sig på rygg och lägger in bollen under sig på den punkt som ömmar. Vill man ha ett lättare tryck så är det enklare att göra det stående mot en vägg istället då inte hela kroppsvikten kommer som tyngd.
 • Är det sätesmuskeln som behöver mjukas upp så gör man det enklast sittande och har bollen under sig. Man kan även behandla trötta fötter; detta kan också göras antingen sittande eller stående beroende på hur högt tryck man önskar.

Fördelen med att använda massageboll är att den är enkel och smidig att ta med sig överallt, det behöver inte ta lång tid att utföra behandling vilket gör att man kan upprepa behandlingen flera gånger per dag och du får en punktbehandling som hjälper dig att ha mjuka och smärtfria muskler.

Produkter

Abilica AcuPoint Duo
149
 • Effektiv massage av ömma punkter som är svåra att nå
 • Ergonomisk design
 • 13 cm lång och 6 cm i diameter
 • Tillverkad i TPR-material
Trigger Massage Ball, Röd
225 kr
 • Kan användas överallt på kroppen
 • Applicera tryck med bollen med hjälp av golv, vägg eller liknande hård yta för att stabilisera rörelsen hos bollen
 • För att komma djupt in i muskel måste bollen förbli stilla med en riklig mängd tryck under 5-7 sekunder.
Sklz Targeted Massage Ball
225 kr
 • Unik struktur för att stimulera cirkulationen
 • Vattentålig
 • Lätt att rengöra

Använd triggerboll/massageboll för att massera dig själv

Med hjälp av en triggerboll eller massageboll kan du smidigt utföra enklare massage på dig själv vid stela och ömmande muskler. Köp idag!

Meny