Magövningar med Medicinboll

Känner du att styrkan i bålen har blivit sämre eller vill du bara hitta bra och enkla övningar med en medicinboll som ett bra redskap? Medicinbollen är ett mycket populärt och bra redskap som länge har använts inom olika träningsformer och kanske mest inom rehabiliteringsträning. Den främsta fördelen med en boll är att den ser till så att alla övningar som du utför blir lite tyngre och på så sätt kan du bygga upp en bättre styrka i mage och bål.

Medicinbollen kan komma i olika vikter och det betyder att du själv kan bestämma hur mycket motstånd som du vill ha. Det finns bollar som är mycket lätta, men det finns också medicinbollar som väger rätt ordentligt. Om du vill kunna variera dina övningar eller om du vill göra det svårare är medicinbollen ett alldeles utmärkt redskap. Här nedan har vi samlat fyra stycken magövningar med medicinboll som du kan testa på!

Observera att övningarna kan vara svåra i början om du inte har så mycket styrka i magen. Skulle du börja känna av smärta i ryggen är det viktigt att du avslutar övningen direkt. Du kan testa på en annan övning istället eller välja en boll med lägre vikt.

3 bra övningar med medicinbollen

Sittande twist

Börja med att sätta dig på golvet. Rumpan ska vara i marken och knäna lätt böjda. Fötterna ska du ha platt mot marken och medicinbollen håller du med båda händer. Nu lyfter du dina fötter en bit från golvet och lutar dig försiktigt bakåt. Kroppen ska vara formad likt ett V. Försök att hålla ben och höfter så stilla som möjligt och vrid nu överkroppen åt höger och sedan åt vänster. För varje vridning sänker du armarna och låter bollen snudda vid golvet.

Sittande V

Lägg dig på rygg på en yogamatta eller träningsmatta. Sträck armarna bakåt och över ditt huvud, samtidigt som du håller i medicinbollen. Benen ska vara kvar i golvet medan du sträcker ut armarna. Nu spänner du magmusklerna så mycket du kan och lyfter både överkropp och ben mot taket. Medicinbollen ska komma så nära dina tår som möjligt och får mer än gärna nudda. Se till att både ben och överkropp är raka under hela övningen.

Crunches

Börja med att lägga dig på rygg. Använd en träningsmatta om underlaget är för hårt. Se till att fötterna är platt mot golvet och håll knäna böjda. Ta tag i medicinbollen och sträck armarna ovanför ditt huvud. Nu böjer du din överkropp framåt och uppåt, som när du gör en vanlig crunch utan medicinboll. Medicinbollen ska hållas så långt bort från kroppen som möjligt, utan att du börjar kuta med ryggen.

Burpees med medicinboll

Stå med fötterna isär (höftbrett). Se till att du tar ett stadigt grepp om medicinbollen med båda händerna. Håll den i höjd med din navel. Nu böjer du på knäna som när du ska göra en knäböj/squat. Gå långt ner och lägg sedan medicinbollen på golvet, utan att släppa taget. Håll kvar bollen och hoppa sedan bakåt med ben och fötter. Landningsposition ska likna “plankan”. Hoppa nu tillbaka till samma position som i knäböjen och res dig sedan som vanligt. Här ska medicinbollen dock följa med armarna hela vägen upp och över ditt huvud.

Abilica Medicinboll

  • Slitstarkt material
  • Enkel att rengöra
  • Finns i 3 & 5 kg

abilica medicineboll

Concept Medicinboll

  • Nopprade gummihandtag
  • Lätt att rengöra
  • 6-10 kg

concept-medicinboll-med-grepp

Concept Medicinboll

  • Slittålig yta av gummi
  • 1-2 kg – 18 cm diameter
  • 3-5 kg – 23 cm diameter

concept-medicinboll

Meny